IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат още военна помощ за Украйна за 725 млн. долара

Русия е осъществила въздушни удари срещу Запорожие и Киевска област тази сутрин, засегната е инфраструктура

08:55 | 15.10.22 г. 1
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Пентагонът на САЩ обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 725 млн. долара.

Пакетът включва още боеприпаси за далекобойните артилерийски системи HIMARS, на които Украйна приписва заслугата за подпомагане на нейната военна контраофанзива в източната и южната част на страната, пише Bloomberg.

„В резултат на бруталните ракетни атаки на Русия срещу цивилни в Украйна, нарастващите доказателства за жестокости от страна на руските сили и твърдото и недвусмислено отхвърляне от страна на 143 държави в ООН на незаконния опит на Русия за анексиране на части от Украйна, САЩ предлагат допълнителна военна помощ, за да помогнат на гордите защитници на Украйна да запазят страната си“, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в изявление.

„Пакетът на стойност 725 млн. долара включва допълнителни оръжия, боеприпаси и оборудване от запасите на Министерството на отбраната на САЩ“, допълва Блинкън. В пакета помощи има и противотанкови оръжия, превозни средства и медицински консумативи.

С това Вашингтон е отпуснал на Киев военна подкрепа за общо 18,3 млрд. долара, пояснява той.

Съюзниците от НАТО трябва да продължат с подкрепата си за Украйна, като същевременно приемат сериозно заплахите на Русия за използване на ядрени оръжия, коментира междувременно германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт.

Украинските войски продължават да настъпват в района на Херсон, където са освободени около 1200 кв. км територии и десетки населени места. Продължават тежките боеве в района на Бахмут и Авдиевка в Донецка област, посочва Сергей Череватий, говорител на командването „Изток“.

Войските на Москва се съсредоточават върху опитите си да достигнат административната граница на Донецка област и да се задържат в окупираните райони на Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области, според Генералния щаб на Украйна.

Русия продължава и с въздушните удари срещу различни населени места в Украйна. В град Запорожие са паднали три ракети С-300 рано в петък. Има повредена инфраструктура, съобщават регионалните власти в Telegram. Не се уточнява дали има загинали и пострадали хора.

През нощта в Запорожие е имало атака и с безпилотни самолети-камикадзе. Заради този обстрел е избухнал пожар.

Сутринта на 15 октомври Русия е атакувала с ракети и Киевска област. По предварителни данни няма жертви, на място работят спасителни групи.

Същевременно на среща на финансовите ръководители на 20-те най-големи икономики в света във Вашингтон се стигна до сблъсък по различни въпроси, включително инвазията на Русия в Украйна.

По време на сесията на Г-20 някои страни, сред които Германия, са настояли за по-категоричен език, осъждащ войната, но до споразумение не се е стигнало. Напрежение е имало и заради неотдавнашното решение на Саудитска Арабия да намали производството на петрол заедно с нейните партньори от ОПЕК+, рязкото повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв и произтичащата от това сила на щатския долар, както и ролята на Китай в усилията за справяне с дълговото бреме на развиващите се пазари, съобщават източници на Bloomberg.

Разцеплението се случва в крехък момент за световната икономика. Международният валутен фонд, който беше домакин на срещата на Г-20, понижи прогнозата си за растежа през следващата година заради войната, инфлацията и нарастващите лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Супер. Една част от паричните потоци влизат директно в нашите заводи за производство на оръжие. Мед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още